Parkinformatie

In de kop van Noord Holland, tussen Alkmaar en Schagen, ligt “Recreatiepark De Luwe Stek”. Op dit moment zijn er geen chalets beschikbaar in de verhuur. Meer informatie over dit park kunt u vinden op de website van het recreatiepark.

Contactinformatie:

Recreatiepark de Luwe Stek

Hogebrugweg 11
1738 JW Waarland
Beheerder: Lars Haver
T: 06 4810 4027
E: beheer@luwestek.nl

Familie J. Bas

T: 06 1616 0068
E: info@verhuurdls.nl

Tips

  • Recreatiepark de Luwe Stek ligt zo’n 20 minuten van het strand Callantsoog.
  • In Waarland is een openluchtzwembad met zowel een natuurbad als een verwarmd chloorbad met een leuke glijbaan en een speeltuin met springkussens voor de kinderen.
  • Winkelcentrum Middenwaard in Heerhugowaard is het grootste overdekte winkelcentrum van Nederland met talloze winkels vertegenwoordigd van alle merken en met veel horecagelegenheden.
  • In Tuitjenhorn is er voor de kinderen tot 12 jaar een overdekte speeltuin van 1.100 m2!
  • De Luwe Stek is omgeven door een waterrijke omgeving. Per boot kun je prachtig genieten van de kleine vaarwatertjes.

Waarland

Een dorp in de gemeente Schagen in de provincie Noord-Holland. Het dorp telde in 2006 ongeveer 2.400 inwoners.

Geschiedenis

Waarland betekent laagland. De geschiedenis van het dorp Waarland hangt nauw samen met de strijd tegen het water. Het geheel bestond lange tijd uit verschillende eilandjes en meren die later werden droog gelegd. De Slootgaard, de Bleekmeer, de Schaapskuilmeer, de Speketer, de Koetenburg, en het Koog waren allemaal meren die zijn drooggelegd. De Waarlandpolder is in 1575 met behulp van een van de eerste watermolens droog gelegd. De Oude Slootgaard werd in 1590 droog gelegd, deze lag binnen de ringdijk van de polder Heerhugowaard en werd later bij het Waarland gevoegd.

In 1948 was er de ruilverkaveling van de Waarland- en de Slootgaardpolder. In 1960 volgde de verkaveling van de Speketerspolder, de Schaapskuilpolder en de Bleekmeer. Bij de buurtschap De Weel lag een ophaalbrug die de verbinding vormde met Zijdewind en ’t Veld.

Bezienswaardigheden

  • De Poldermolen Waarland die aan de rand van het dorp staat dateert van voor 1571. De molen is, buiten de wieken om, in authentieke staat en wordt niet meer bewoond. In het naastgelegen en gerestaureerde Molenhuys vinden tentoonstellingen plaats. In het buitengebied van Waarland, ter hoogte van Zijdewind staat de Slootgaardmolen. Deze molen werd rond 1590 gebouwd om het meertje Slootgaard droog te malen en daarna de Slootgaardpolder droog te houden.
  • Blauwe Morpho. Sinds 2010 is er een overdekte tropische vlindertuin, Vlindorado, in Waarland gevestigd, het is één van de grootste op dit gebied in Europa. Bijzondere aanwezige soorten zijn de blauwe Morpho uit Midden-Amerika en de Maleisische papiervlinder.
  • In het dorp is een klein museum gevestigd: Atelier ’t Kleurenrijk.
  • Ten oosten van Waarland bevindt zich een aantal natuurgebieden zoals De Boomerwaal aan de Boomervaart en De Drasse Dijkvoet. Aan de westzijde liggen de Woudmeer– en Speketerspolder. Hierin zijn nieuwe natuurgebieden ontstaan door de uitvoering van een waterbergingsproject van de gemeente Harenkarspel. Door de natuurgebieden lopen wandelpaden.

Sport en recreatie

Aan het Alkmaar-Kolhornkanaal is het mogelijk een kano te huren en begint een 15 kilometer lange kanoroute, het Rondje Waarland.